Totale
afstand
0 km
Inloggen
Ga naar uw map met fietstochten en voeg een fietstochtervaring toe

Fietsmogelijkheden: 6 "véloroutes" en 14 netwerken met fietstochten in de Val de Loire, Touraine, Sologne, Perche, Berry… 

Het label Accueil Vélo

Accueil Vélo is een nationaal label dat garant staat voor kwaliteitsservice en -accommodatie voor fietsers langs de grote fietsroutes..

Ma rando à vélo
 > 
Footer
 > 
FAQ

FAQ

DE WEBSITE

fietsroutes zijn opgenomen op de website marandoavelo.fr?

Alle routes die op de website zijn opgenomen, maken deel uit van het Schéma Régional des Véloroutes et Voies Vertes (SRVVV) en hebben een erkend toeristisch belang. Op dit moment kunt u gebruik maken van circa honderd routes, waaronder zes Véloroutes: U vindt op de website 5000 km aan fietspaden! Hier zullen in de toekomst nog meer routes bijkomen...

Waarop zijn de op de kaarten van marandoavelo.fr aangegeven routes gebaseerd?  

Op marandoavelo.fr hebt u direct toegang tot de gegevens m.b.t. alle fietsroutes van de regio Centre-Val de Loire. De cartografische gegevens zijn direct afkomstig uit het geografisch informatiesysteem (SIG) van het Conseil régional van de regio Centre-Val de Loire, waardoor de routes nauwkeurig gedefinieerd en regelmatig bijgewerkt kunnen worden. Voor het gemak en de veiligheid van de gebruikers zijn alle fietsroutes gemarkeerd. Met de dynamische kaarten kunt u zien over welk soort wegen uw route loopt: eigen weg (zonder motorvoertuigen) of gedeelde weg (met motorvoertuigen - minder dan 1000 auto's per dag). De afstanden staan in de routebeschrijvingen.

Welke toeristische informatie is beschikbaar op de website marandoavelo.fr?

Aan de hand van de dynamische (of interactieve) kaarten kunt u alle toeristische diensten en informatie raadplegen over het gebied in de buurt van uw fietsroute. Zo vindt u alle informatie om uw fietstocht zo goed mogelijk voor te bereiden: accommodatie, fietsenverhuur, offices de tourisme, restaurants, bezienswaardigheden, activiteiten en evenementen. U kunt het toeristisch aanbod dat u selecteert aan het overzicht van uw fietstochten in uw account toevoegen. Alleen de bedrijven die het merk 'Accueil vélo' dragen kunnen geselecteerd worden. Deze bedrijven bevinden zich op minder dan 5 km van een fietsroute en staan garant voor een op fietsers gerichte service en voorzieningen.

Waarom zou ik een account aanmaken op marandoavelo.fr? 

De website marandoavelo.fr biedt talrijke handige functies. Door een account aan te maken kunt u onder andere:

  • Bestaande routes importeren, etappes kiezen die u interesseren, of uw eigen route samenstellen,
  • de etappes van uw route aanpassen aan het gewenste tempo,
  • De toeristische diensten die u interesseren aan uw fietstocht toevoegen (accommodatie, fietsenverhuur/fietsenmakers, bezienswaardigheden, activiteiten, enz.),
  • De GPS-gegevens van de geselecteerde routes importeren,
  • De op de website samengestelde fietstocht opslaan in het overzicht 'Mijn fietstochten' in uw account,
  • Uw reisverslag, foto's enz. delen op 'Mijn fietsverslagen', tijdens uw fietsvakantie, of na thuiskomst.

Om een account aan te maken klikt u op 'Inloggen' rechtsboven in de Homepagina en dan op 'Inschrijven'.

Hoe werkt het overzicht 'Mijn fietstochten'?

Dit overzicht 'Mijn fietstochten' is uitsluitend toegankelijk als u online bent. U kunt hier alle informatie over de op de website marandoavelo.fr gecreëerde fietstocht opslaan. De kaart met de te fietsen route, afstanden, toeristische informatie: u vindt alles terug in het overzicht 'Mijn fietstochten'.

Hoe stel ik een fietstocht samen?

In het overzicht 'Mijn fietstochten' in uw account hebt u twee mogelijkheden: u kunt een bestaande fietsroute in zijn geheel of gedeeltelijk importeren en vervolgens de etappes die u interesseren selecteren, of u kunt uw eigen route creëren door aan te geven in welke stad u begint en eindigt. Selecteer daartoe een punt op de kaart, of voer in het zoekvak de naam van de stad in waar u begint/eindigt. Meer informatie.

Kan ik een fietstocht delen?

Ja, dat kan. Als u op uw account inlogt, kunt uw fietstocht delen via het overzicht 'Mijn fietstochten' en via 'Mijn fietsverslagen'. U kunt bovendien via 'Mijn fietsverslagen' uw fietstocht personaliseren door commentaar, foto's en video's toe te voegen. U kunt kiezen of u deze teksten privé wilt houden of publiceren. U kunt uw verslag op elk gewenst moment wijzigen of verwijderen.

Waar vind ik de GPS-gegevens van de tochten?

U kunt de GPS-gegevens op twee plaatsen vinden: u kunt deze downloaden in de beschrijving van de betreffende route of via 'Mijn fietstochten'. Deze gegevens zijn beschikbaar in GPX- en KML-formaat.

DE FIETSROUTES

Zijn de fietsroutes geschikt voor stadsfietsen, rollers en personen met een mobiliteitsbeperking?

Niet alle fietsroutes zijn geschikt voor stadsfietsen, rollers en personen met een mobiliteitsbeperking, waarvoor een goed wegdek nodig is.Buiten de 'Voies vertes' die uitsluitend bestemd zijn voor niet-gemotoriseerde weggebruikers, bestaan de fietsroutes afwisselend uit rustige wegen, fietspaden of -stroken en kleine (onverharde) weggetjes. Daarom raden wij aan om bij voorkeur een goede toerfiets te gebruiken die geschikt is voor alle typen wegen.Om te weten om welk type weg het gaat (al dan niet voor gemotoriseerd vervoer) en de wegen die uitsluitend door niet-gemotoriseerd vervoer worden gebruikt te vinden, gaat u naar de Interactieve kaart  en zet u een vinkje bij 'De fietsroutes per type weg weergeven'. Alle routes die nu in groen worden weergegeven zijn verboden voor motorvoertuigen. Rollers en personen met een mobiliteitsbeperking kunnen het beste van deze routes gebruik maken. Controleer vooraf of het wegdek van de betreffende wegen geschikt is (geen onverharde weggetjes).

Moet ik een ervaren fietser zijn om de fietstochten in de regio Centre-Val de Loire te kunnen doen? 

Omdat er geen of weinig reliëf is (op een paar uitzonderingen na), u de afstanden kunt kiezen en er talrijke stopplaatsen zijn, zijn de routes in de regio Centre-Val de Loire recreatieve routes die geschikt zijn voor iedereen. De routes zijn daarom ideaal voor fietstochten met het hele gezin. Er zijn talrijke plaatsen om als begin en einde van etappes te kiezen, met allerhande activiteiten en rondleidingen voor het hele gezin. Dankzij de vele borden overal langs de routes hebt u geen kompas nodig om uw weg te vinden. Kies voor fietstochten met het hele gezin, vooral als u jonge kinderen hebt, bij voorkeur de rondtochten, en de 'autoloze fietsroutes' . In de fietsgidsen  vindt u ook veel informatie en adviezen over de routes.

Wat is de beste periode om in de regio Centre-Val de Loire een fietstocht te maken?

Het hele jaar door! De beste periode om te fietsen is echter van april tot oktober. Het weer is dan beter, met hogere temperaturen, de periode van eventuele overstromingen en hoog water is dan voorbij en het landschap is groen, of in herfstkleuren gehuld.

Wat is een Véloroute? En een Voie verte?

Een véloroute is een lange-afstandsfietspad (of middellange afstand) dat zonder onderbreking doorloopt (ook door de steden) en goed aangegeven en beveiligd is. De 'Véloroutes' maken gebruik van alle typen beveiligde wegen, waaronder de 'voies vertes'.
Een 'Voie verte' is een weg die uitsluitend gebruikt mag worden door ongemotoriseerde voertuigen, voetgangers en ruiters. Deze wegen zijn geschikt voor iedereen, zonder bijzondere lichamelijke voorwaarden. Voetgangers, fietsers, gehandicapten en mensen met rollers gebruiken deze wegen voor recreatieve en toeristische tochten en voor dagelijks gebruik. De 'voies vertes' zijn aangelegd op plaatsen waar geen auto's rijden zoals oude spoorlijnen, langs rivieren en kanalen, op bos- en landweggetjes, enz.
Bron: http://www.developpement-durable.gouv.fr/-Les-veloroutes-et-voies-vertes,7573-.html

DIENSTEN EN VOORZIENINGEN

Hoe kan ik naar het begin van de fietsroutes reizen?

De trein is een goed alternatief voor de auto: de TER-treinen (Trains Express Régionaux) stoppen op talrijke stations en rijden van en naar de steden in de regio Centre-Val de Loire. Een groot aantal steden (Chartres, Vendôme, Orléans, Blois, Tours, Vierzon, Bourges…) bevinden zich op minder dan 2 uur van Parijs. De trein is ook zeer geschikt om van de ene naar de andere etappe te reizen, tijdens uw fietsvakanties.

Kan ik mijn fiets meenemen in de trein?

In steeds meer treinen is het mogelijk om fietsen mee te nemen, al dan niet met een reservering. In de TER-treinen mogen fietsen gratis en zonder reservering worden meegenomen, tot maximaal 6 fietsen per wagon. In het zomerseizoen neemt ook le Train Vélo Loire uw fiets gratis en zonder te reserveren mee van Orléans naar Croisic. Tot slot is er in bepaalde TGV's, intercity's en Interloire-treinen plaats om fietsen mee te nemen: hiervoor moet u reserveren. Ga voor meer informatie naar de rubriek  De reis naar het begin van de fietsroute ?

Moet ik mijn eigen fiets meenemen?  

Als u dat wilt. Zoniet kunt u fietsen huren bij alle fietsverhuurders met het merk 'Accueil Vélo'. Sommige fietsenverhuurders leveren uw fietsen op de gewenste plaats af en bieden de mogelijkheid om de fietsen op een andere plaats in te leveren, zodat u niet per se terug hoeft naar het beginpunt.
Alle informatie over fietsenverhuur

Is het mogelijk om een fiets te huren in een bepaalde stad en deze later elders weer in te leveren?

Het is inderdaad mogelijk om een fiets te huren op een bepaalde plaats, of deze bijvoorbeeld op het station van aankomst te laten leveren, en deze later in een andere vestiging weer in te leveren. U vindt alle fietsenverhuurders en waar ze zich bevinden ten opzichte van uw fietsroute terug op de interactieve kaart op de website marandoavelo.fr.

Wat doe ik met mijn bagage? 

Voor wie zijn bagage liever niet op de fiets meeneemt, wordt voor bepaalde routes het vervoer van uw bagage verzorgd door gespecialiseerde bedrijven. Uw bagage wordt door een bedrijf vervoerd die deze van de ene overnachtingsplaats naar de volgende brengt gedurende uw hele fietstocht. Voor wie zijn spullen liever bij zich houdt, verhuren verschillende fietsverhuurders bovendien fietstassen en aanhangwagentjes, zodat u alles zelf mee kunt nemen.

Is er veel gelegenheid om onderweg pauze te houden?

Overal langs de routes, in het bijzonder langs de lange-afstandsroutes, zijn er plekken aangelegd waar u kunt uitrusten, het landschap bewonderen, enz. Vaak zijn er picknickplaatsen ingericht, is er een kraan met drinkwater en zijn er fietsenstallingen aangelegd. Daarnaast zijn er de 'aires naturelles', zonder speciale voorzieningen, waar u kunt stoppen om van het landschap te genieten. 

Is er speciale accommodatie voor fietsers?

Alle bedrijven van het merk 'Accueil Vélo' garanderen een ontvangst en voorzieningen die speciaal zijn gericht op fietstoerisme. Deze bedrijven bevinden zich op minder dan 5 km van een fietsroute. Naast andere specifieke diensten (zoals een energievol ontbijt) bieden deze bedrijven altijd een beveiligde fietsenstalling en materiaal voor kleine reparaties. Hier bent u zeker van een hartelijke ontvangst!Voor alle details van de Charte Accueil Vélo klikt u hier

Inloggen
U heeft al
een account
U heeft nog
geen account
Inschrijven
of
Wachtwoord vergeten
Vul je e-mailadres
Met deze handeling reset u uw inloggegevens. Er zal u een e-mail met een directe link naar uw account worden toegestuurd. Klik hierop en wijzig uw wachtwoord in het gedeelte "MIJN ACCOUNT".
Inscription
Uw login informatie
Uw gegevens voor bijdragen
* Verplichte velden